Befrielsen af Bornholm: Hvornår forlod russerne?
Under 2. verdenskrig blev Bornholm besat af de sovjetiske styrker. Besættelsen varede i næsten et år, før bornholmerne igen blev befriet. Her kan du læse mere om, hvornår russerne forlod øen og Bornholms rolle i 2. verdenskrig.
Bornholms befrielse under 2. verdenskrig
Den 9. april 1940 blev Danmark besat af Tyskland og blev dermed en del af Nazi-Tysklands territorium. I løbet af 2. verdenskrig blev Bornholm, som en del af Danmark, også besat af tyske tropper. Besættelsen varede indtil foråret 1945.
I foråret 1945 nærmede slutningen på 2. verdenskrig sig. Berlin blev belejret af de allierede styrker, og russerne var også i fuld gang med deres bombardement af byen. I marts 1945 blev det klart, at Tyskland ville blive besejret af de allierede styrker.
Bornholms besættelse af russerne
Den 9. maj 1945 blev Tyskland officielt befriet af de allierede styrker, og denne dato er også kendt som befrielsesdagen. Men på Bornholm forlod de tyske tropper ikke øen med det samme. I stedet blev øen overtaget af de sovjetiske styrker, der var en del af de allierede. Dette skete på grund af en aftale mellem de allierede om at dele Europa i besættelseszoner efter krigen.
Russerne forlod Bornholm
Russerne på Bornholm blev modsat de tyske styrker ikke anset for at være besættelsesmagt, da de var en del af de allierede styrker. De var kendt som den 2. baltiske front og fik til opgave at besætte Bornholm og sikre, at tyskerne ikke brugte øen som flugtvej.
Russerne forlod Bornholm den 5. april 1946, næsten et år efter befrielsen af Tyskland. Beslutningen om at forlade øen blev truffet på et højere politisk niveau, da de allierede magter blev enige om at trække sig ud af Bornholm og lade Danmark overtage fuld kontrol over øen igen.
Bornholms rolle i 2. verdenskrig
Selvom Bornholm havde en relativt kortvarig besættelse af de sovjetiske styrker i forhold til resten af Danmark, spillede øen stadig en vigtig rolle under 2. verdenskrig. Den strategiske placering i Østersøen gjorde Bornholm til en vigtig base for tyskerne, der brugte øen som kommunikationshub og som en position til at trække sig tilbage fra de allieredes bombardementer.
Bornholm blev også udsat for en massebombardement fra de allierede styrker, da øen blev anset for at være en mulig flugtrute for tyskerne. Mange byer og landsbyer på Bornholm blev ødelagt, og tusindvis af bornholmere blev tvunget til at forlade deres hjem. Dette skabte en stor humanitær krise på øen.
Konklusion
Bornholm blev befriet af de allierede styrker den 9. maj 1945, men blev derefter besat af de sovjetiske styrker. Russerne forlod øen den 5. april 1946. Selvom befrielsen var forsinket og besættelsen kortvarig i forhold til resten af Danmark, har Bornholm stadig en vigtig rolle i historien om 2. verdenskrig. Når vi mindes befrielsesdagen, er det vigtigt at huske Bornholm og de bornholmere, der blev påvirket af krigen.
Ofte stillede spørgsmål
Hvornår blev Bornholm befriet under 2. verdenskrig?
Hvem besatte Bornholm under 2. verdenskrig?
Hvornår forlod russerne Bornholm efter befrielsen?
Hvordan markeres befrielsesdagen på Bornholm?
Hvornår mødte russerne op på Bornholm under 2. verdenskrig?
Hvor lang tid blev Bornholm besat under 2. verdenskrig?
Hvordan var livet på Bornholm under den sovjetiske besættelse?
Hvilke konsekvenser havde besættelsen for Bornholm og dens befolkning?
Hvordan blev Bornholm befriet fra den sovjetiske besættelse?
Hvordan har Bornholm markeret den sovjetiske besættelse og befrielsen?
Artiklen Befrielsen af Bornholm: Hvornår forlod russerne? har i gennemsnit fået 3.1 stjerner baseret på 6 anmeldelser
Andre populære artikler: Google Street View: Se Danmark fra luften! • Kong Harald – Viking, Blåtand og Norges Konge • Mumierne fra Det Gamle Egypten • Historiske Hald Slot Ruiner Fortæller Historien • Guldhornene stjålet i 2007 • Niels Bohr: Oprindelsen af Atombomben • Niels W. Gade – Den store gadekomponist • Krigsmuseet i København – et must-see for historieelskere! • Kalvill: Nyt Liv til den Gamle By • Industrialiseringen i Danmark – En Historisk Oversigt • Sådan beskærer du dit Filippa æbletræ • Udforsk Etruskernes Fascinerende Kultur! • Renæssancen i Danmark: Kunst, Kultur og Kendetegn • Vikingetøj og Smykker til Kvinder – Se Historien Bag! • Verdensbilleder Gennem Tiden: Fra Ptolemæus til Galileo Galilei • Find de Bedste Filmtips til Din Næste Streaming-Aften! • Hedeagerkirken – En Smuk Del af Danmarks Historie • Vikingerne kommer til live: Sjove lege for børn fra vikingetiden! • Lær Oldnordisk og opdag de gamle vikingeord og danske ord i engelsk!