familieminder.dk

Hvidstensgruppen – Gulle Fiil og 2. Verdenskrig

Hvidstensgruppen, også kendt som Hvidsten Gruppen eller Hvidstens Gruppen, var en modstandsgruppe under 2. Verdenskrig i Danmark. Gruppen blev stiftet af Gulle Fiil, og spillede en vigtig rolle i kampen mod den tyske besættelsesmagt.

Baggrund

Hvidstensgruppen blev dannet i Hvidsten, en lille by i Jylland, Danmark. Gulle Fiil, der var ejer af Hvidsten Kro, samlede modstandsfolk og lokale borgere for at hjælpe modstandsbevægelsen og sabotere tyske aktiviteter i området.

Under besættelsen blev Gulle Fiil en central figur i Hvidstensgruppen og fungerede som en vigtig kontakt mellem de danske modstandsgrupper og den britiske efterretningstjeneste.

Aktiviteter og sabotage

Hvidstensgruppen udførte forskellige former for sabotage mod besættelsesmagten. De sprængte broer, sammenkoblede skinnehuller og ødelagde jernbanespor for at forhindre tyske forsyninger. Medlemmerne i gruppen distribuerede også illegalt trykte aviser og forsynede allierede flygtninge med fødevarer og beskyttelse.

Gulle Fiilvar en nøgleperson i gruppens aktiviteter og hjalp til med at organisere saboteringsaktioner og koordinere modstandsindsatsen med andre grupper.

Afsløring og konsekvenser

Desværre blev Hvidstensgruppen afsløret af en forræder i 1944. Medlemmerne blev anholdt af Gestapo og underkastet hård forhør og tortur. Nogle medlemmer blev henrettet, mens andre blev sendt til fængsler og koncentrationslejre.

Gulle Fiil blev også arresteret og sendt til koncentrationslejren Ravensbrück, hvor hun desværre døde kort før krigens afslutning i 1945.

Eftermæle

Hvidstensgruppen er blevet hædret som en af de mest betydningsfulde modstandsgrupper under den tyske besættelse. Der er opført et mindesmærke ved Hvidsten Kro, hvor medlemmerne blev anholdt.

Gulle Fiil og Hvidstensgruppens mod er blevet et symbol på dansk modstandskamp og vil altid blive husket som heltemodige personer, der kæmpede imod undertrykkelse og for frihed.

Ofte stillede spørgsmål

Hvad var Hvidstengruppen?

Hvidstengruppen var en modstandsgruppe i Danmark under 2. verdenskrig

Hvem var medlemmer af Hvidstengruppen?

Medlemmerne af Hvidstengruppen var primært unge mænd og kvinder fra Hvidsten og omegn

Hvad var formålet med Hvidstengruppen?

Hvidstengruppen havde til formål at organisere modstand imod den tyske besættelsesmagt og hjælpe allierede flygtninge

Hvilke aktiviteter udførte Hvidstengruppen?

Hvidstengruppen udførte sabotageaktioner, spionage og hjalp med at transportere og skjule flygtninge

Hvordan blev Hvidstengruppen opdaget af tyskerne?

Tyskerne fandt ud af Hvidstengruppens aktiviteter gennem en infiltreret civil, der overlod medlemmernes navne til Gestapo

Hvad skete der med Hvidstengruppens medlemmer, da de blev fanget?

De fleste medlemmer blev arresteret, fængslet og tortureret af tyskerne. Nogle blev henrettet, mens andre blev sendt til koncentrationslejre

Hvordan er Hvidstengruppen blevet husket i eftertiden?

Hvidstengruppen er blevet hyldet som helte og modstandsfolk. Der er opført mindesmærker og skrevet bøger og film om deres historie

Hvornår blev Hvidstengruppen dannet, og hvornår blev den opløst?

Hvidstengruppen blev dannet i 1943 og blev opløst samme år, da de blev infiltreret af Gestapo

Hvad var Gulle Fiil’s rolle i Hvidstengruppen?

Gulle Fiil var en af de mest aktive medlemmer i Hvidstengruppen og var kendt for at hjælpe med at skjule og transportere flygtninge

Hvorfor er Hvidstengruppen et vigtigt kapitel i Danmarks historie?

Hvidstengruppen symboliserer dansk modstand og mod og viser, at almindelige mennesker kan gøre en forskel i kampen for frihed

Artiklen Hvidstensgruppen – Gulle Fiil og 2. Verdenskrig har i gennemsnit fået 3.5 stjerner baseret på 43 anmeldelser

Andre populære artikler: Svenskekrigen og Københavns storm af svenske kongerMuseumsinspektør på NationalmuseetUdvandring fra Danmark til USA i 1800-talletSkanderborg Slotskirke – Lokalavisens FokusDanmarks Oldtid: En Tidslinje Gennem Jernalderen, Bronzealderen og AntikkenNationalmuseets Medarbejdere: Deres Indsats og EngagementEgtvedpigen – Historien om Danmarks ældste udgravning på Egtvedpigen MuseumOplev Domkirken og Skt. Knuds Kirke i OdenseOplev Danmarks Første Højskole og Lær Om Dens HistorieInge Schjellerup: Fra Inka til IngeHarald Blåtand – Historien om en konge og hans børn1. Verdenskrig: Fra Start til Slut – Hvad Skete Der?Pigeværelser – Et Sted for Udvikling og FællesskabDaneloven: Sådan ændrer den danske lovgivningSankt Johannes Kirke – En Smuk Historisk PerleDanmarks Besættelse 1940: En TidslinjeLøgumkloster Kirke: Historien Bag Danmarks Ældste KirkeOplev Ægyptens Historie – Fra Oldtidens Mysterier til Moderne KortOplev København i Efterårsferien 2017!Historiske Kvinder: Deres Indflydelse og Inspiration